sobota 12. března 2016

Lída Baarová

„Před válkou ji milovali, po válce nenáviděli“


Spousta lidí mi říkalo, že je film na nic a ať na něj nechodím. Ta druhá část mi říkala, že je to super, hlavně moje dobrá kamarádka Páťa. Chtěla jsem si na něj udělat vlastní názor. No a jaký je? Čtěte pozorně a dozvíte se to.

Příběh je vyprávěný samotnou Lídou Baarovou (Zdenka Procházková), která dělá rozhovor s jednou studentkou pracující na školní práci. Už jako mladá je Lída (Tatiana Pauhofová) hodně proslavená a její matka (Simona Stašová) si na ní plní svůj neuskutečněný sen stát se herečkou. Proto je na ní velmi pyšná. Jednoho dne dostane pozvánku na první roli v německém filmu. Tam se na konkurzu moc nepředvede, protože neumí správně německy vyslovovat a proto se hlavní tvůrci rozhodnou dát jí lekce němčiny. Po několika dnech se předvede a roli nakonec získá. Její matka je z toho samozřejmě nadšená a velmi ji podporuje. Lída zjistí, že její herecký kolega bude Gustav Fröhlich (Gedeon Burkhard) v tehdejší době nejlepší německý herec. Lída vypráví, jak se setkala i se samotným Adolfem Hitlerem (Pavel Kříž). Jednou se prý přišel podívat na natáčení jejího filmu a náhodou na ni narazil. Samozřejmě si ji hned oblíbil a zalíbila se i panu Goebbelsovi (Karl Markovics), který se do ní později zamiloval. Kariéra Lídy tím nesmírně rychle začala stoupat, až bylo skoro jasné, že to musí skončit pádem. Jak to nakonec s ní a jejím životem dopadne? Podívejte se a uvidíte.

Naprostá bomba. Já jsem neměla slov už na začátku.  To jak je film udělaný je prostě skvělé. Upřímně, dlouho jsem se těšila, až se konečně do kina dostanu, ale spousta lidí mi říkalo, že neviděli horši český film. Ti co ho neviděli, mi tvrdili, že se bojí, jak moc detailně budou popisovány momenty z války samotné a z utrpení celé rodiny Baarových. Nemyslím si, že by tam toho bylo moc, z války tam není ukázáno skoro nic, což je fajn, protože se sama na podobné věci nerada koukám. Přijdou mi až moc brutální a až moc pravdivé. Velmi se mi líbí, jak jsou popisovány pocity samotné Lídy Baarové. Na začátku své kariéry je na sebe pyšná a později začíná mít i velké seběvědomí, protože ví, že o ni muži mají zajém a ne malý. Když je prohlášena za zrádkyni země, jsou vykreslené její pocity z každé zráty, kterou si projde. Je na ní vidět, že už nemá chuť žít, už nad sebou zlomila hůl. Prožívá něco, co si nezasloužila. I když spousta lidí jí to vyčítá, i když je to zbytečné. Myslím, že když ji soudili předtím, budou ji soudit pořád. Spousta generací ještě v dnešní době bere to, co udělala velmi špatně. Proto si také myslím, že už potom neměla ani chuť s nikým mluvit.

Herecké výkony snad ani nemusím popisovat. Jsou naprosto skvělé. Fantastické obsazení, jak z německé strany, tak o českých hercích ani nemluvím. V hlavní roli Táňa Pauhofová, je to dokonalá herečka. O jejích situacích ani mluvit nemusím. Všichni myslím poznáme, že neměla vůbec jednoduchý úkol. Ztvárnit někoho, kdo byl ve svých letech velmi slavný není asi tak jednoduché. Nebo naopak je, co můžeme věddět. Aby tuhle roli dobře zahrála, měla po boku například briliantní paní herečku Simonu Stašovou, která se role pyšné matky zhostila na výbornou. Dokázala opět, že patří mezi české top herečky právem. Nejvíc se mi asi s ní líbila scéna před válkou, kdy Lída utekla z Německa, protože tam měla zakázáno hrát. Vrátila se do vysněné vily. Její matka se jí ani nedokázala podívat pořádně do očí, protože nechtěla uvěřit tomu, že  její dcera už není ta slavná herečka. Prostě skvělé.

Další, co bych hodnotila jako velmi kladné je zasazení do doby. Film je nějakým způsobem zmodernizovaný. Co však zůstalo jsou kostými, které se jim velmi povedly. Navíc se povedly i jednotlivé záběry, které jsou detailně zpracované. Určitě by se našlo ještě hodně vecí na zhodnocení, ale každý si na tom najde určitě to svoje.

Pro dnešek je to vše, komentujte, lajkujte, sdílejte, čtěte a sledujte filmy a budu se těšit přístě,


Vaše Katie


Žádné komentáře:

Okomentovat